Stadyum Led Ekran

Stadyum led ekran adından da anlaşılacağı gibi stadyumlarda kullanılan led ekranlardır. Stadyum led ekran spor sahalarının kenarlarında gördüğünüz ekranlarla maç kadroları, maçın dakikası, skorları gibi bilgilerinin gösterildiği ekranlardır. Stadyum ekran, günümüzden spor sahalarının vaz geçilmez bir parçası haline gelmiştir. Stadyum led ekran ait olduğu stadyumların gösterişine, seyirci kapasitesine ve de takımların büyüklüğüyle doğru orantılı olarak üretilmektedir. Güç simgesidir. Stadyum led ekran, spor sahalarında özellikle Avrupa da büyük stadlarda sporcuların daha yakından görülmesini sağlamaktadır. Stadyum led ekran, dünya kupalarında tüm seyircilerin ilgisini çekmiştir. Atılan gol sevinci ile çılgına dönen taraftarlar yakın plan televizyon kanallarından gösterilmiştir. Zaman zaman ağlayan seyirciler, zaman zaman ağlayan, sevinen sporcular stadyum led ekran ile tüm dünyaya gösterilmiştir.

Avrupa daki bazı stadyumlarda özellikler Barcelona gibi kulüplerin stadyumlarında birden fazla stadyum ekran bulunmaktadır. Hatta bu tür stadyumlarda saha kenarları ile seyirci üst ve alt tribünü arasında da komple stadyumu çepe çevre çeviren ekranlar vardır. Saha kenarı stadyum ekran, daha çok firmaların reklamlarını yayınlamak amaçlı yapılıyor. Ülkemizde de hemen hemen tüm stadyumlarda artık stadyum ekran görmeniz mümkündür. Stadyum ekran çok kısa bir zaman sonra tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayacaktır. Aslında olmasında da fayda vardır. Seyircileri de maç içinde gösterdikleri için oldukça rağbet görmektedir. Sevinç , hüzün, göz yaşı ne ararsanız tekrar tekrar izlenebilir olması da başka bir güzel yönü. Atılan gol ün tekrarı da verildiğinde stadyum ekran tam görevini yapmış oluyor.

Stadyum Led Ekran Neden Yaygınlaşacak?

Günümüzde stadyumlarda stadyum led ekran olmazsa olmaz. Statların güzelliği, teknolojik olması, sahanın büyüklüğü, seyirci kapasitesiyle doğru orantılı olarak ekranın büyüklüğünü de ortaya çıkarıyor. Stadyum ne kadar büyük, seyirci kapasitesi fazla ise ekran da o derece büyük olmalı. 50 bin kişilik stadyumda 12 metre kare stadyum ekran olmaz. Bu ekranda hiç bir detay göremezsiniz. Böyle bir stadyum için 100 metrekarenin üzerinde bir ekrana ihtiyaç vardır. Bu nedenle Avrupa’daki statlarda 200 metrekareyi aşkın ekranlar var. Kaç pixel olmalı, çözünürlük ne olmalı? Dediğimiz gibi statların büyüklüğü ve ekranın büyüklüğüyle doğru orantılı olarak ekran pixeli belirlenmelidir. Türkiye’de kulüpler çimentoya, betona, demire, mermere, musluğa gereksiz para harcarken en son ekran alımına geldiklerinde parayı kısmaya gidiyor. Ekran büyüklüğü, kalitesinden ödün veriyor. Ucuz olsun, idare etsin zihniyetinde oluyorlar. Mantık bu olunca aldıkları stadyum led ekran da komik oluyor tabi. İstanbul’da önemli bir kulübün stadyumunda durduğu gibi çok komik duruyor. Yarım sort giymiş bir futbolcu gibi sırıtıyor. Stadyum led ekran böyle alınmaz. Böyle seçilmez. Bazı kulüp temsilcileri stadyum ekran için EMS raporlu üretim istiyor. Neden? Bilmiyorlar! Bir ihale şartnamesinde gördükleri için onlarda böyle alalım diyorlar.

EMS (Elektro Manyetik Sistem) üretim maliyeti yüzde 40 artırır. Şart ise alın. Şart değil ise neden fazladan para vereceksiniz! Bu nerede lazım olur. Cumhurbaşkanı maça gelir. Telsiz sistemi bozulmasın istersiniz. Elektro manyetik akımdan etkilenmesin istersiniz böyle bir dalga boyutu olmasını istemediğinizde özel ve olağandışı durumlarda alırsınız. Yoksa gerek yok. İşin başka bir boyutu. Kaliteden ödün vermek. Uygun pixel aralığını stadyum led ekran için nasıl seçeceksiniz. En yakın seyirci ilk planda tutulacak hesaplamalarda ilk seyirci en önemli etkendir. Pixel aralığı bunu göre belirlenecek. Peki ya en uzak mesafedeki ne olacak derseniz. Bu da hesaplamaların içinde olması gerekir. Virtual ürün seçilerek bu sorun daha iyi çözülebilir.

Stadyum led ekran sudan, yağmurdan, kardan, ısıdan, nemden etkilenmeyecek şekilde üretilmelidir. Her türlü dış ortamda çalışacak şekilde tasarlanmalıdır. Saha kenarında bulunan ekranlar daha da önemlidir. Top çarpmasına karsı dayanıklı olmak zorundadır. Hızla gelen bir sporcunun duramaması halinde başını çarpma düşüncesine karşı koruyucu bar yani yastık dediğimiz destekler olmalıdır. Ayrıca stadyum led ekran üretilirken seyircinin görüş açısına göre ayarlanabilecek şekilde ayakları da olmalıdır. Stadyum led ekran için uygun ışık ayarı nasıl olmalıdır. Stadyum ekran için aslında otomatik ışık ayarları yapılmaktadır. Buna rağmen çoğunlukla geçe maçlarında ışık ayarı olduğundan daha kısık kullanılmalıdır. Ayrıca stadyum led ekran seçerken görüş açısı da hesaplanmak zorunda. Yatay ve dikey açılar seyirciye göre ayarlanmalıdır. İşini iyi bilen konusunda uzman bir led firması tüm bu anlatılanları doğru uygulayacaktır. İşini iyi yapan kaç firma var derseniz bir elin parmakları kadar az diyebiliriz. İşini iyi yapanı nasıl bulacağız sorusuna nasıl bir cevap verilir! İnternette veb sayfalarını bak, araştır diyebiliriz.

Maalesef ülkemizde sosyal medya dediğimiz şey sahtekârlarla dolu. Veb sayfalarına baktığınızda bazı firmalar dünyanın en iyi işlerini yapmış gibi yurtdışından alınan, çalıntı fotoğraflarla dolu. 30 ylllık deneyimimiz var diye yazanlar var. 30 yıl önde Türkiye’de bu teknoloji yoktu. Uygulayan satan da yoktu. En eski firma biziz bütün geçmişimiz 2004 yılına dayanır. Biz ilk bu işi başlatan firmayız. 2 yıl da rakibimiz yoktu. Sonra kuru yapan, telefon tamir eden ne kadar insan varsa led işine girdi. Girsin! Ama Çin’in skakğa attığı kimseye satamadğı malları alıp ülkemize getiriyorlar. Bu engellenmeli. Veb sayfasında tüketiciyi yanıltan, aldatan yazı ve görsel kullananlar cezalandırılmalı. Elektronik ithalatı yapan tüm firmalar 2 yıl garanti vermek zorunda. Servis ihtiyacı 72 saat içinde giderilmeli. Buna uyan yok. Bu konuda hakkını arayan mahkemeye giden tüketici de yok. İş böyle olunca elektronik sektörü mezarlığa dönüyor.

İşimiz led üretmek. Satmak. Satış sonrası müşteriyi memnun etmektir. Stadyum led ekran bizim işimizin bir parçası. Keyifli bir maç izlemenize katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bizlere.

Kategoriler
  • Led Ekran Çeşitleri
  • Stadyum Led Ekran